BOEKENTANKSTATION “OP DE GRENS”

Boekenzelfbedieningsshop bij de benzinepomp op de grens tussen Bocholt en ’t Woold\Winterswijk.

Belangrijke vraag is of de grens tussen Nederland en Duitsland per Goede Vrijdag gesloten wordt of toch gedeeltelijk nog open blijft ? Grenssluiting zou voor de boekenvrienden van Bredevoort Boekenstad een groot verlies zijn, temeer daar de Internationale Boekenmarkt op de 2e paasdag wegens de Corona-pandemie rondom De Koppelkerk afgelast is. Maar juist nu hebben we meer tijd om te lezen ! En met goed leesvoer kunnen we deze noodsituatie beter doorstaan !

Helaas zijn de bibliotheken en vele boekwinkels gesloten maar een noodsituatie maakt een mens ook vindingrijk…. Zo bedacht de Bredevoorte boekenantquair Rainer Heeke, een “boekenzelfbediening” op de grens bij ’t Woold tussen Winterswijk en Bocholt bij “Amigo billig tanken 24/7”. Hij verbouwde met vrienden een voormalige paardenstal en plaatste hierin boekenkasten met uitgesorteerde boeken op de planken. Vanaf nu kunnen boekzoekers hier hun leeshonger stillen en boeken tanken. Maar wel afstand houden en niet met meer dan 2 personen naar binnen ! Zoals staat vermeld bij de zogenaamde Honesty Bookshop in the middle of nowhere…. Auto’s rijden af en aan, tanken goedkoop en gaan weer verder.

De boekenvriend\in echter komt te voet, op de fiets of met de paardenkoets en neemt zich de tijd en heeft de rust om te ontdekken wat boekenauteuren in de loop der jaren op papier gezet hebben. Voor de deur staat een bankje en vanaf hier kan de boekzoeker langs de benzineslangen van de weiden en akkers genieten, totdat de koeien naar de stal komen en de zon ondergaat, met een boek in de hand. Troost in deze barre tijd…. En ook ontstaat hier een idee voor de tijd na dit vermaledijde virus : “Das Leben ist ein Traum” als open air toneelstuk hier op de grens op te voeren samen met Duitse en Nederlandse acteurs. (o.a. van “Bocholtse Bühne”) We hopen op betere tijden !

Boekentank “OP DE GRENS” Winterswijksestraat 114 D-46399 Bocholt via Antiquariaat Rainer Heeke D-Bocholt & NL-Bredevoort AchterBoek@planet.nl mobiel 0049-175-5634558