8/3 Sint Jorisconcert: Schubertiade

Op 8 maart kunt u in de Sint Joriskerk genieten van een Schubertiade, gebracht door Elske te Lindert, sopraan, en Jaap Eilander, piano. Zij brengen u liederen van Franz Schubert, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann en Johannes Brahms.
Ständchen, het bekende Gretchen am Spinnrade en Frühlingstraum van Schubert, Frühlingsbotschaft van Schumann, een prachtig samengesteld romantisch programma.

Over Schubertiaden schreef Otto Glastra van Loon:
De ‘Biedermeier’-tijd en -stijl van 1810-1848, met hun gemoedelijke, sentimentele,  brave-burger-mentaliteit mogen gedeeltelijk zijn samengevallen met Schuberts leven en werken, de befaamde ‘Schubertianen’, hielden hun legendarische Schubertiaden juist om het ‘laffe gedoe’ waar zij wars van waren, te ontlopen. Kennismaking met nieuwe poëzie en nieuwe muziek, debatten over kunst en politiek, zang en dans vulden deze bijeenkomsten en die werden gevolgd door vrolijk bier- of wijnhuisbezoek.

Elske te Lindert studeerde orgel bij Gijs van Schoonhoven en Cor Ardesch en zang bij Maarten Koningsberger. Ze laat zich nog altijd coachen door Cor Ardesch. Ze volgde masterclasses bij onder andere Margreet Honig en Paul Triepels en heeft momenteel les van Johannette Zomer.
Ze trad op als solist bij verschillende grote orkesten, waaronder Het Orkest van het Oosten, het Sint Petersburg Kamerorkest en Philharmonie Zuidnederland.
Als sopraan werkt ze regelmatig voor Consensus Vocalis en voor de Nederlandse Reisopera.

Jaap Eilander, winnaar van het Petrof Piano Concours, studeerde in 2009 af op hoofdvak piano aan het ArtEZ-Conservatorium van Enschede. Hiervoor volgde hij pianolessen bij o.a. Geoffrey Madge aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook volgt hij regelmatig lessen en masterclasses bij bijvoorbeeld Mikhail Markov, Marietta Petkova, Kateriina Liimatainen, Ralph van Raat en Fred Oldenburg.
Begin 2012 verscheen zijn eerste solo-cd met werken van Schumann, Chopin, Liszt en Prokofiev getiteld ‘Arabeske’, gevolgd door twee Bach-albums in 2015 en 2020.

Tenslotte
Het concert vindt plaats op 8 maart 2020 in de Sint Joriskerk, Markt 3, Bredevoort. Het begint om 15.00 uur en de kerk is open vanaf 14:30 uur. De duur van het concert is een uur. Na afloop van het concert is er gelegenheid om na te praten met de musici en een glas wijn of jus te drinken.

Bij de uitgang zal een vrije bijdrage met een richtbedrag van € 12,- worden gevraagd om het mogelijk te maken deze concerten te blijven organiseren.

Meer informatie vindt u op de volgende websites:
https://sintjorisconcerten.nl
www.elsketelindert.nl
https://www.jaapeilander.nl
________________________________________
 
Stichting Sint Joris Concerten Bredevoort
https://sintjorisconcerten.nl
info@sintjorisconcerten.nl
Secr. H. Kuiper, tel. 0543-474520