8/2 Filmhuis: Woman at War

BREDEVOORT – Op zaterdag 8 februari wordt in kulturhus ’t Grachthuys de IJslandse film ‘Woman at War’, een politieke, licht absurdistische en droogkomische film over een vrouw met een dubbelleven, vertoond.

Halla (Halldóra Geirharðsdóttir) is de vijftigjarige dirigente van een koor, maar in het geheim een activiste. “Ik ben geen misdadiger, maar probeer misdaden tegen ons te stoppen.” Aldus Halla, die het stadium van eindeloos praten over milieumaatregelen voorbij is. De vrouw ziet IJsland ecologisch naar de bliksem gaan en wil de inwoners wakker schudden met harde actie. Haar woede richt zich vooral op Chinese investeringen in de energieopwekking in IJsland, want die gaan ten koste van de natuur. Om iedereen ervan te doordringen dat het menens is, blaast Halla, uiteraard in het geheim, af en toe een hoogspanningsmast op, fraai in beeld gebracht, waarna heel IJsland een tijdje zonder elektriciteit zit. Halla vindt het noodzakelijke acties om ‘de oorlog tegen de aarde’ te stoppen. Deze film van Benedikt Erlingson staat bol van tegenstellingen. Het werkende leven en de vrijetijdsbesteding van Halla contrasteren sterk met elkaar, en verder is ze compleet verschillend van haar tweelingzus en houdt het qua toon het midden tussen drama en gortdroge humor.

De voorstelling begint om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur, in ’t Grachthuys, Kruittorenstraat 1, in Bredevoort. De entree kost zes euro.

Voor deze film kan men ook gebruik maken van een film + dinerarrangement in de brasserie van ’t Grachthuys.