8/12 Sint Jorisconcert: Camerata Trajectina

Graag kondigen we hieronder het derde concert in onze serie van zes concerten in de Sint Joriskerk te Bredevoort aan.
Dit concert vormt de afsluiting van het Rembrandtjaar, waaraan Bredevoort, geboorteplaats van Hendrickje Stoffels, ruim aandacht besteedt.
Tevens vieren we het bestaan van 12½ jaar Sint Jorisconcerten met dit bijzondere concert, in een bijzondere vorm gegoten door de bijzondere musici.

Zeventiende eeuw. Wie kent ze niet, de schilderijen met die prachtige, kleurrijk geklede mensen? Die kom je niet meer tegen. Hoewel…

Programma
Camerata à la carte
De mooiste melodieën uit de Gouden Eeuw!
Hilversum 3, laat staan Spotify, bestond nog niet; maar in straten en huizen klonk muziek. De mooiste melodieën uit de Gouden Eeuw waren overal te horen. Ze klonken op het carillon en tijdens openbare orgelbespelingen in de kerk. Ze werden vertolkt door stadspijpers en fluitspelers en er werd op gedanst bij bruiloften en partijen.

Mooie melodieën, goeie deunen hebben een bijzonder vermogen. Ze nestelen zich in je hart, vergezellen je in je dromen, en doen je denken aan vroegere liefdes. Als ware iconen knopen ze zich in ieder oor. Ze inspireren muzikanten en componisten tot nieuwe bezettingen en nieuwe variaties. En door dit recyclen blijven ze springlevend.

Camerata Trajectina brengt in dit instrumentale programma een ode aan de onsterfelijke melodieën van Gouden Eeuw. Vol vuur improviseert sterfluitiste Saskia Coolen er met haar Cameraatjes op los. Iedere melodie krijgt zijn eigen jas en klinkt weer als nieuw. Virtuoze variaties, verrassende arrangementen en een kleurrijke bezetting met Harp, Luit, Citer, Blokfluiten en Viola da Gamba’s.

Stelt u zich een jukebox in 1634 voor. Welke hits staan er in de mega top 40? Het publiek bepaalt!
Werp een florijn in en kies uit Flow my tears, Amarilli mia bella, Greensleeves, Est ce mars, of Onder de Linde groene en vele andere verrassingen.

Musici
Saskia Coolen
studeerde blokfluit aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Kees Boeke en Walter van Hauwe. Daarnaast bekwaamde zij zich op de viola da gamba en studeerde zij musicologie aan de Rijksuniversiteit te Utrecht.

De Nederlandse luitist Arjen Verhage studeerde aan het Amsterdams Conservatorium. Halverwege zijn gitaarstudie bij Lydia Kennedy besloot hij zich te toe te leggen op de oude muziek. Vanaf dat moment vervolgde hij zijn studie als luitist bij Fred Jacobs.

Sinds Cassandra Luckhardt de Prijs voor de meest belovende individuele musicus won tijdens het Internationale Van Wassenaer Concours, heeft ze een internationale reputatie opgebouwd als solist, kamer- en orkestmusicus op cello en viola da gamba.

Na haar studie moderne harp bij Erika Waardenburg besloot Constance Allanic zich te specialiseren in de historische uitvoeringspraktijk, waarbij ze historische harp studeerde bij luitspeler Mike Fentross en viola da gamba bij Anneke Pols.

Tenslotte
Het concert vindt plaats op 8 december in de Sint Joriskerk, Markt 3, Bredevoort. Het begint om 15.00 uur en de kerk is open vanaf 14:30 uur. De duur van het concert is een uur. Na afloop van het concert is er gelegenheid om na te praten met de musici en een glas wijn of jus te drinken.

Bij de uitgang zal een vrije bijdrage met een richtbedrag van € 12,- worden gevraagd om het mogelijk te maken deze concerten te blijven organiseren.

Meer informatie vindt u op de volgende websites:
https://sintjorisconcerten.nl
https://www.camerata-trajectina.nl/