8/11 Sint Jorisconcerten: Combattimento

Op zondag 8 november komen vijf leden van Combattimento hun programma Van Leipzig naar Berlijn brengen:
Cynthia Miller Freivogel en Quirine van Hoek viool
Marjolein Dispa altviool
Diederik van Dijk cello
Pieter Dirksen clavecimbel

Door de Coronamaatregelen zijn er beperkingen, maar toch mogen we die middag in totaal maximaal 60 bezoekers toelaten. Twee concerten van elk 30 bezoekers (op flyer en affiche staat nog abusievelijk 65).  Reserveren via onze website is noodzakelijk. Ook dient u zich te houden aan onze aanwijzingen. Bij binnenkomst en verlaten van de kerk is een mondkapje verplicht.  Het gebruikelijke drankje na afloop moeten we helaas voorlopig laten vervallen.
Mocht u niet gereserveerd hebben en toch willen komen, dan kunnen we u alleen toelaten als het aantal van 30 nog niet bereikt is. Ook vragen we u uw gegevens achter te laten i.v.m. eventueel contactonderzoek.

Er zijn twee optredens van dit concert:
om 14:30, kerk open 14:15
om 15:45, kerk open 15:30
U hoort van ons in welke periode we u indelen; zie ook onze website.
Als u gereserveerd hebt dan is het wellicht verstandig om vlak voor het concert nog even onze website te bezoeken. We hopen op een goed en inspirerend concert en we gunnen het alle musici van harte in deze voor hen zo moeilijke periode.

Over het programma schrijft Combattimento:
De Thomascantor van Leipzig, Johann Sebastian Bach, had altijd grote belangstelling voor vooruitstrevende muziekcentra. Aanvankelijk was dit vooral Dresden, waar hij regelmatig als orgel- en clavecimbelvirtuoos optrad en in 1733 zijn oudste zoon Friedemann als organist wist neer te zetten. Maar vanaf 1739, toen zijn tweede zoon Carl clavecinist werd van Frederik II, verschoof de aandacht naar Berlijn. De melomane Frederik werd in 1740 Koning van Pruisen en maakte Berlijn in no-time tot een vooraanstaand muziekcentrum. Vader Bach bezocht Berlijn twee keer (in 1741 en 1747) en leerde daar de nieuwe galante muziek kennen: van Emanuel natuurlijk, maar ook van de gebroeders Graun. Bach noemde hun stijl met een knipoog “Berliner Blau” (net zoiets als Delfts blauw). Een tijdje daarvoor had hij nog zijn oudste zoon Friedemann voor vioolstudies een jaar naar Johann Gottlieb Graun gestuurd; Friedemann zou de laatste tien jaar van zijn leven in Berlijn doorbrengen. Hij heeft ongetwijfeld ook Janitsch leren kennen, contrabassist van de hofkapel en een begenadigd componist van met name verfijnde kamermuziek.

Bij de uitgang zal een vrije bijdrage met een richtbedrag van € 12,- worden gevraagd om het mogelijk te maken deze concerten te blijven organiseren.

Meer informatie vindt u op de volgende websites:
https://sintjorisconcerten.nl
Combattimento