21/3 Langs brede rivieren

De presentatie van de bloemlezing Langs brede rivieren vindt plaats op donderdag 21 maart in het Poëziecentrum Nederland. Een twintigtal dichters, onder wie Amal Karam, Mariet Lems, Nicolaas Matsier, Martin Reints en Willem van Toorn, leest hun bijdrage aan de bloemlezing. De muzikale entr’ act wordt verzorgd door Dineke de Velde Harsenhorst, Wim van Til presenteert. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan de (waarnemend-) dijkgraaf, Matthieu Gremmen. De entree is gratis. Het programma start om 20.00 en loopt door tot 22.00 uur. Inloop vanaf 19:30 uur met koffie en thee.

Nederlanders zijn dol op hun rivieren én op gedichten die over het landschap gaan. Velen kennen de eerste regels van het gedicht ‘Herinnering aan Holland’ van H. Marsman:

Denkend aan Holland

zie ik breede rivieren

traag door oneindig

laagland gaan

Of denken bij het naderen van Zaltbommel aan het bekende ‘De moeder de vrouw’ van Martinus Nijhoff, dat begint met ‘Ik ging naar Bommel om de brug te zien’. Maar hoeveel gedichten er over de Nederlandse rivieren geschreven zijn, merkte bloemlezer Wim Huijser (1960) pas echt toen hij deze bundel ging samenstellen om de mooiste te verzamelen. 190 gedichten zijn uiteindelijk opgenomen, in een overzichtelijke thematische indeling.

Langs brede rivieren bevat gedichten van onder anderen Ida Gerhardt, Toon Tellegen, Anna Enquist, Hagar Peeters, Jan Terlouw, Gerrit Komrij, Rutger Kopland, Nicolaas Matsier, M. Vasalis, Martin Reints, Remco Campert en Willem van Toorn.

Wim Huijser (1960) is schrijver en publicist op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Het liefst schrijft hij over de ontwikkelingen in het Nederlandse cultuurlandschap en de invloed daarvan op de mens, zoals in een tweetal boeken over de Klompenpaden in Gelderland en Utrecht. In de afgelopen jaren werden drie van zijn boeken genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs: Voetsporen (2014), Het ruisen van de populieren (2013), Een requiem (samen met Henk Meeuwsen; 2016) en Wandelboekje voor natuurvrienden (samen met Harry Harsema; 2017). Zijn biografie Dichter bij Dordt (2015) over de Nederlandse schrijver C. Buddingh werd genomineerd voor de ECI Literatuurprijs. Over wandelen en onderweg zijn schreef hij, samen met Marinus van den Berg, Levenspaden (2016).

Vooruitblik

23 maart 13:00 – 16.30 uur Pasaboca Poëtica – Poëtische hapjes; Caribisch Nederlandse Poëziemiddag

24 maart 14:00 – 16.30 uur Presentatie The Raven, dichters reageren op het meesterwerk van Edgar Allen Poe

6 april 11:00 – 13.00 uur Workshop ontmoet de dichter lezen Nicolaas Matsier

6 april 14:00 – 16.30 uur Presentatie in opdracht, Wiel Kusters

Ontmoet de dichter …

Nicolaas Matsier in april, Erik Lindner in mei en op de 1e zaterdag van juni  Maria Barnas.

In de vitrine: Eva Gerlach

Tot ziens in het PcN,

Marianna van Vugt en Wim van Til

Marienburg 29 6511 PS Nijmegen

poeziecentrumnederland@gmail.com

www.poeziecentrumnederland.nl