26/1 Kunstlezing

Kunstlezing tussen de kunst van Stien Eelsingh en Elisabeth Heuff

Op zaterdagavond 26 januari geven kunsthistorici Roel Smit-Muller en Jaap Nijstad een lezing over de kunstenaars die in de expositie Boereneenvoud in de Koppelkerk zijn vertegenwoordigd: Stien Eelsingh en Elisabeth Heuff.

De expositie Boereneenvoud neemt de bezoeker mee terug naar het boerenleven van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Stien Eelsingh en Elisabeth Heuff brachten respectievelijk de boerengemeenschap van Staphorst en het sobere boerenleven van de Achterhoek in beeld.

Stien Eelsingh (1903-1964) is de geschiedenis ingegaan als “de schilderes van Staphorst”. Nadat ze haar kunstopleiding genoot in Amsterdam, vestigde ze zich in 1942 voorgoed in Staphorst. Ze wilde naar eigen zeggen doordringen “tot de kern van de geest van de boerenbevolking, tot haar eeuwenoude tradities en haar verbondenheid met het land.” Geen enkele kunstenaar uit die tijd heeft zijn inspiratie zo prominent uit een besloten plattelandsgemeenschap geput. In Staphorst ontwikkelde ze de haar zo typerende expressionistische stijl, verwant aan Die Brücke, Käthe Kollwitz en Paula Modersohn-Becker.

Min of meer gelijktijdig vond Elisabeth Heuff (1910-1994) haar inspiratie in de soberheid van het Achterhoekse platteland. Geboren en getogen in voormalig Nederlands-Indië, kwam Elisabeth rond haar 18e jaar naar Nederland en vestigde zich met haar man in Neede. Het traditionele leven van de Achterhoek, in al diens eenvoud en kwetsbaarheid, werd het onderwerp van al haar schilderijen. In passende primitieve stijl trachtte Elisabeth de essentie van dit boerenleven te vangen. Het resultaat is een gesublimeerde wereld waar imperfecties een soort volmaaktheid verkrijgen. De mens, hoe klein ook, is waardig en het aardse bestaan hoopvol.

De lezing zal in twee delen worden opgesplitst: in het eerste deel vertelt kunsthistorica Roel Smit-Muller uitgebreid over het werk en leven van Stien Eelsingh. Van haar hand verschenen diverse boeken over de kunstenares van Staphorst. Na de pauze zal kunsthistoricus Jaap Nijstad, verbonden aan de Elisabeth Heuff Stichting, nader ingaan op het belangwekkende oeuvre van Elisabeth Heuff.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort
Datum: zaterdag 26 januari 2019
Aanvang: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Entree: € 10,-
Reserveren: www.koppelkerk.nl / 0543-216 005