25/3 Ankh Gussinklo: Achterhookse Spraoke

Tussen 18 maart en 18 april staat het dialect, de ‘Achterhookse Spraoke’, centraal bij alle vestigingen van de Bibliotheek Achterhoekse Poort. In de Bibliotheek Aalten ook nog eens met het thema: ‘de Moeder de vrouw’, het thema van de Boekenweek 2019.

Niet in de laatste plaats belangrijk natuurlijk vanwege het feit dat het Angel Saksisch sinds vorig jaar als officiële spreektaal is erkend!
Eén en ander zal worden vorm gegeven door o.a. dialectlessen op de verschillende basisscholen, verzorgd door bibliotheekmedewerkers met – uiteraard het dialect in hun rugzak.
Anderzijds is het de bedoeling om tevens iets voor volwassenen te organiseren op dat terrein. Hiervoor is Ankh Gussinklo – actief lid van de dialectvereniging Achterhoek/Liemers – uitgenodigd om in de Bibliotheken van Aalten en Dinxperlo te komen voorlezen. Uiteraard put zij hiervoor “uut eur eigen tasse vol dialectverhalen, gedichten en columns.” Bijkomend voordeel is dat het thema van de Boekenweek “de Moeder de Vrouw” haar a.h.w. op het lijf geschreven is.
Voeg hierbij de muziek van Lothar Meinen op harp (Aalten) en Gerrit Kuiperij op accordeon
(Dinxperlo) waarmee dit alles wordt omlijst, en er kan wellicht iets bijzonders ontstaan.

Ankh:’DE BIEB GEET PLAT!’

‘Voor u nu op het ‘verkeerde been’ wordt gezet; bovenstaande ‘quote’ (om maar es een goed Nederlands woord te gebruiken) heeft voorlopig nog weinig te maken met wat voor eventuele (bouw)plannen dat ook, maar slaat op iets geheel anders. En hoewel de term ‘plat’ ook zeker niet de allerbeste vertaling is voor het woord DIALECT, betekent het in dit geval ‘gewoon’ dat de bibliotheken, vallend onder de ACHTERHOEKSE POORT, zich tijdens de Boekenweek 2019 mede gaan profileren middels de Achterhookse Spraoke. Daar doe ik graag aan mee!’

Inschrijven voor deze avond is gewenst.

Ankh Gussinklo Datum maandag 25 maart 2019 Tijd 19:30 Locatie Bibliotheek Aalten