25/1 Désanne van Brederode en Ghayath Almadhoun

Literair Café met Désanne van Brederode en Ghayath Almadhoun in de Koppelkerk

Hoe is om te vluchten voor een oorlog? Welke gevoelens brengt het teweeg om je thuishaven te verlaten en je landgenoten in crisistijd achter te laten? Maar ook: wat vraagt de Syrische situatie van ons als buitenstaanders? Hierover gaan filosoof-schrijver Désanne van Brederode en Palestijns-Syrische dichter Ghayath Almadhoun in gesprek op vrijdag 25 januari in de Koppelkerk in Bredevoort.
De jonge Syrisch-Palestijns dichter Ghayath Almadhoun vroeg tijdens de Arabische lente asiel aan in Zweden. Zijn poëzie is heftig en confronterend. Oorlog, verwoesting en dood zijn terugkerende thema’s in zijn werk. Maar ook het schuldgevoel van de overlevende, de vluchteling en de onuitsprekelijke waarheid van het “niet aanwezig zijn” daar waar het zou moeten. Het zijn ongemakkelijke thema’s waar we het liefst de ogen voor willen sluiten. Maar de poëzie van Ghayath Almadhoun zorgt ervoor dat we niet kunnen wegkijken voor oorlogsgeweld.

Désanne van Brederode is filosofe, schrijfster en columnist voor Buitenhof. Afgelopen jaar debuteerde zij als dichter in “Verzonnen grond”. De laatste jaren komt zij in verweer tegen het wegkijken. Het lijkt of de mensheid nooit iets leert. Zo onderzoekt zij in “Als Stilte steekt” aan de hand van eigen ervaringen en die van (Syrische) vrienden de pijnlijke kanten van stilte. Maar ook hoe je daar iets aan kunt veranderen, en wanneer stilte wèl gewenst is. Haar poëzie is doordrongen van een hartstochtelijk verlangen naar openheid en oprechtheid.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort
Datum: vrijdag 25 januari 2019
Aanvang: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Entree: € 10,-
Reserveren: www.koppelkerk.nl / 0543-216 005