17/8 – 8/9 Levensbomen van Mary Velthoen

Van 17 augustus tot en met 8 september exposeert Mary Velthoen uit Noord-Groningen in de bovenzaal van de Koppelkerk in Bredevoort. Velthoen heeft zich gespecialiseerd in het maken van houtreliëfs: kleurrijke taferelen die zij uit het hout gutst. De expositie is vrij toegankelijk.

Levensbomen en Madonna’s zijn centrale thema’s in het werk van Mary Velthoen. De levensbomen gaan terug tot haar eigen kindertekeningen en tot de levensbomen zoals je die boven deuren van oude huizen en in volkskunst ziet. Het zijn bomen met wijd uitlopende takken en grote wortels. 

De moeder en kind-reliëfs zijn moderne versies van de kerkelijke Madonna’s. Door haar protestantse opvoeding, vindt Mary vaak in Bijbelverhalen haar inspiratie. Ook hebben de iconische Mariabeelden uit de kunstgeschiedenis haar altijd gefascineerd. Velthoens Madonna’s gaan over het ouderschap, het moeder zijn en geborgenheid. Voor Mary reiken deze thema’s verder dan alleen het menselijke domein; het wijst ook op de relatie met het hemelse domein.

Mary werkt volgens een zelfontwikkelde techniek. De kunstenares maak een tekening op paneel en zaagt de contour van het ontwerp uit, gutst de oppervlakte vanuit de tekening en beschildert het geheel met acryl, waarna ze het afwerkt met olieverf. Andere technieken waarin ze werkt zijn sjabloondruk en monotype, in combinatie met tekenen en schilderen.

Mary heeft een expressief handschrift, gecombineerd met intense kleuren. Ze werkt vanuit verbeelding en waarneming. Mary is opgeleid aan Academie Minerva te Groningen en werkt in Groningen als kunstdocent in het examenonderwijs. Zij woont in Middelstum in Noord Groningen, waar zij haar atelier heeft. Op zondag 8 september geeft de kunstenares een workshop in het maken van een levensbomen in hout. Aanmelden kan via www.koppelkerk.nl.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort

Looptijd expositie: 17 augustus t/m 8 september

Openingstijden: vrijdag t/m zondag, 11.00 – 17.00 uur

Entree: gratis