13/4 Vestingstad Bredevoort in het nauw

Gery Groot Zwaaftink speelt ‘Vestingstad Bredevoort in het nauw’

De Achterhoekse troubadour en verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink treedt zaterdag 13 april op in de Koppelkerk met een vertelvoorstelling over Bredevoort in de Tachtigjarige Oorlog. De voorstelling wordt met middeleeuwse muziek omlijst door de Blauwe Schuyt.

Bredevoort was in de Tachtigjarige Oorlog een ‘bijna’ onneembare vestingstad en van groot strategisch belang. Aan de hand van ooggetuigenverslagen van o.a. Tonis en Prior van Vueren, vertelt Gery over het wel en wee van de stad, haar Heerlijkheid en over het klooster Nazareth ofwel klooster ’t Schaer. Een verhaal over verdriet en hoop, leed en veerkracht. De oude prior van Vueren kan daarover meepraten.

In 1597 staat Prins Maurits voor de poort van de stad met zijn leger. De stad geeft zich niet over, maar ondergaat een belegering en moet zich uiteindelijk overgeven. Ach, de Bredevoorters weten hier natuurlijk van. De Prins waart nog steeds door de stad, de vrouwen en mannen zo uit de zestiende eeuw gestapt lijkt wel, drinken hun pintje in het Zwaantje en de brouwer brouwt zijn bier in de eeuwenoude koperen ketel.

Getuigen genoeg, kom luisteren naar hun verhaal, het verhaal van de bewoners van de Heerlijkheid Bredevoort. Gery wordt bijgestaan door de middeleeuwse muziek van muzikanten van De Blauwe Schuyt.

De voorstelling kwam tot stand ter gelegenheid van de expositie ‘Bredevoort en de Tachtigjarige Oorlog’ van het Groningse kunstenaarscollectief Noorder Art die nog tot en met 12 mei in de Koppelkerk te zien is. Zie voor het hele nevenprogramma rondom ‘Bredevoort en de Tachtigjarige Oorlog’ de website van de Koppelkerk.Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort
Datum: zaterdag 13 april
Aanvang: 20.00 (zaal open: 19.30 uur)
Entree: € 10,-
Reserveren: www.koppelkerk.nl