1/2 Nout Wellink over de volgende bankencrisis

Is de volgende crisis te voorspellen? Welke lessen trekken we uit de vorige crisis? Op vrijdagavond 1 februari discussiëren we hierover in de Tegenlicht Meet Up Bredevoort met Nout Wellink, voormalig directeur van De Nederlandse Bank. Omdat de avond reeds uitverkocht is, zal de avond met behulp van AFM (Aladna FM) via livestream te volgen zijn via www.koppelkerk.nl/livestream.

Tien jaar geleden werden we verrast door de val van zakenbank Lehman Brothers. Een maand later moesten alleen al in Nederland drie banken worden gered: ABN-AMRO, ING en SNS Reaal. Kosten: rond de 30 miljard euro. Opgehoest door de belastingbetaler. Wereldwijd gingen banken, dorpen, steden en zelfs landen failliet of bungelden langs de rand van de afgrond.

Weinig tot geen bankiers zijn hiervoor veroordeeld. Het groeiende wantrouwen ten aanzien van banken en overheden zorgde ervoor dat cryptomunten zoals bitcoin vleugels kregen. Tenslotte startten centrale bankiers over de hele wereld met opkoopprogramma’s om uit het niets geld te creëren. Een strategie om geld het financiële systeem in te pompen in de hoop het daarmee overeind te houden. Wat heeft het ons geleerd?

Daarover gaan we op 1 februari in gesprek met Nout Wellink, oud-Bredevoorter en voormalig directeur van De Nederlandse Bank. Daarnaast zijn verschillende deskundige zaalgasten uitgenodigd, waaronder Bart Jan Krouwel (mede-oprichter en voormalig directeur van de Triodosbank), Henk Hartemink (voormalig directeur Rabobank Oost-Gelderland) en Arjan van Unnik (Naoberkrediet). De Tegenlicht-documentaire Stilte voor de Cra$h vormt de leidraad voor de discussie. Om 19.00 uur wordt de documentaire getoond; om 20.00 uur start de meet up. Aangezien er een beperkt aantal plaatsen zijn, wordt reserveren sterk aanbevolen.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort
Datum: vrijdag 1 februari 2019
Aanvang: 19.00 uur start documentaire; 20.00 uur start meet up
Live meekijken: www.koppelkerk.nl/livestream