Welkom!

Bredevoort is sinds 1993 de nationale boekenstad van Nederland. Het mooie stadje Bredevoort verkeerde in 1990 in de problemen. het ging economisch niet zo best en veel panden stonden leeg, winkeliers trokken weg en eigenlijk was dit prachtige middeleeuwse stadje langzaam in verval aan het raken. Om Bredevoort er weer bovenop te helpen werd een list bedacht! Bredevoort moest een boekenstad worden, een cultureel centrum n de Achterhoek. Bredevoort moest weer gaan bruisen! Er werd een plan gemaakt en geld bijeengebracht om Bredevoort om te toveren tot een heuse boekenstad. En dat lukte! Boekhandelaren en antiquairs werden uitgenodigd om zich te komen vestigen in de stad en ook werd er met de regelmaat van de klok boekenmarkten en literaire evenementen georganiseerd. Bredevoort werd een echte boekenstad! Op het hoogtepunt waren er bijna dertig boekenwinkels.

Dat succes ligt al enige jaren achter ons en momenteel zijn er nu nog maar  een handjevol boekenwinkels in het plaatsje. Het internet krijgt de schuld van verminderde populariteit. Webshops zouden de handel overnemen en op online veilingen kun je net zo makkelijk bieden op dat antiquarische pareltje. Daar hoef je natuurlijk helemaal niet voor naar Bredevoort toe af te reizen. En zo makkelijk te bereiken is dit stadje nu ook weer niet!

Toch is dit middeleeuwse stadje in de Gelderse Achterhoek nog steeds een echte boekenstad en worden er talloze boekenmarkten georganiseerd. Zo kun je elke derde zaterdag van de maand een kleine boekenmarkt op ’t Zand bezoeken en is er vier keer per jaar een uitgebreidere boekenmarkt in het historische centrum van het plaatsje. Er is ondanks de teruggang in het aantal boekenwinkels nog van alles te doen. Er zijn nog altijd een aantal antiquariaten. Of ga eens naar de tentoonstellingen bij Foto21 of de Koppelkerk, de zomerconcerten of geniet gewoon op de terrassen in het middeleeuwse centrum . En vergeet vooral niet onderweg te genieten van het Achterhoekse Nationale Landschap dat grotendeels het gebied van de voormalige Heerlijckheid Bredevoort omvat, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 80-jarige oorlog!

Welkom in Bredevoort!