19/1 Ronit Palache

De schrijfster wordt in de synagoge Winterswijk geïnterviewd door Jan Bart Wilschut. Ronit Palache beschrijft drie generaties joodse Nederlanders. De joodse gemeenschap bestaat niet, schrijft Ronit Palache in het voorwoord van haar boek ‘Ontroerende onzin – de joodse identiteit in het Nederland van nu’.

Net als elke andere religie kent het jodendom een grote diversiteit en al die mensen komen in haar boek aan het woord. En via haar op donderdagavond 19 januari in de synagoge van Winterswijk. Het is een kennismaking met een geloof, een cultuur, een levenswijze.

De in Amstelveen geboren 32-jarige journaliste Ronit Palache werkt als hoofd publiciteit bij literaire uitgeverij Prometheus. Voor het Nieuw Israëlitisch Weekblad interviewt zij joodse Nederlanders. In die reeks vertellen zij over hun geloof en over de donkere sluier die de oorlog over hun leven heeft gelegd. Maar ook over humor en de verbondenheid met Israël.

Die interviews gaan over het jood zijn (wanneer je dat bent en juist niet bent) en over modern antisemitisme. “We zitten niet in alarmfase rood”, zegt een van de geïnterviewden in het boek. “Maar de toestand is aanzienlijk zorgwekkender dan tien, vijftien jaar geleden.”

Een definitie over dat joods zijn is niet te geven, maar in het boek wordt wel beschreven welke elementen telkens terugkeren. Dat zijn de godsdienst, maar ook de overtuiging deel uit te maken van een volk dat na eeuwen omzwervingen in Israël een thuis heeft gevonden.

De belangrijkste onderlinge band is wellicht het gevoel lotgenoten te zijn en erfgenamen van een beladen en rijke geschiedenis.

Ronit Palache vertelt in Winterswijk over de gesprekken die zij met de joodse Nederlanders heeft gevoerd, over hun gevoel over dat joods zijn. Dat gebeurt middels een gesprek met Jan Bart Wilschut (oud-directeur Regio Achterhoek, oud-wethouder gemeente Doetinchem).

Donderdag 19 januari, 20 uur in de synagoge aan de Spoorstraat 32 in Winterswijk.

Kaarten zijn vooraf voor 10 euro te koop bij boekhandel Kramer, Wooldstraat in Winterswijk:
info@ boekhandelkramer.nl of telefonisch: 0543-512173

Informatie op www.synagogewinterswijk.nl.